Valbeveiliging

Met valbeveiliging bescherm je werknemers en andere op de bouwplaats tegen valrisico’s. In veel situaties is het gebruik hiervan verplicht en het voorkomt zowel verwondingen als ernstige ongevallen. Vallen van hoogte is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van ernstig letsel en dodelijke ongevallen. Daarom zijn er strikte regels opgesteld. Kies voor veiligheid en zorg dat je voldoet aan alle voorschriften met ons uitgebreide assortiment aan valbeveiligingsproducten.

Tonen als Foto-tabel Lijst

25 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Valbeveiliging inzetten op de bouwplaats

Vallen van hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van ernstig letsel en dodelijke ongevallen. Mede daarom hebben veel landen strikte regelgeving opgesteld. In Nederland is valbeveiliging verplicht bij werkzaamheden op hoogte vanaf 2,5 meter. Dankzij valbeveiliging minimaliseer je risico’s op ongevallen, schadeclaims, boetes en vertragingen in projecten. Bovendien zorg je ervoor dat iedereen veilig aan het werk kan.

Wet- en regelgeving rondom valbeveiliging

In Nederland waarborgt strikte regelgeving de veiligheid van werknemers tijdens werkzaamheden op hoogte. De Arbowet verplicht werkgevers om veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te creëren, waaronder het identificeren en minimaliseren van risico’s rondom valgevaar. Deze verplichtingen zijn uitgewerkt in het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Artikel 3.16: voorkomen van valgevaar

Dit artikel vereist dat bij werkzaamheden met valgevaar passende maatregelen worden genomen om ongevallen te voorkomen. Valgevaar wordt specifiek genoemd bij werkzaamheden op een hoogte van 2,5 meter of meer. Ook bij lagere hoogten kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld bij werkzaamheden boven water, nabij verkeerswegen of bij openingen in vloeren.

Artikel 7.4a: keuringen

Volgens dit artikel moeten arbeidsmiddelen, zoals persoonlijke valbeveiliging systemen, periodiek worden gekeurd volgens de voorschriften van de fabrikant en relevante regelgeving. Onze technische dienst biedt een eenvoudige oplossing voor deze keuringen. Via ons aanvraagformulier kun je gereedschap, materieel en valbeveiliging snel en gemakkelijk laten controleren.

Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?

In Nederland stelt het Arbeidsomstandighedenbesluit dat valbeveiliging verplicht is bij werkzaamheden vanaf een hoogte van 2,5 meter. Bij werkzaamheden onder deze hoogte is valbeveiliging wenselijk en verplicht wanneer je werkt boven water, nabij verkeerswegen of in de buurt van uitstekende delen.

Valbeveiliging bij hoogwerkers: verlicht of niet?

Bij gebruik van een hoogwerker is valbeveiliging niet wettelijk verplicht, maar wordt het wel sterk geadviseerd. Veel fabrikanten vermelden dit in hun handleidingen. Bovendien kan een werkgever op basis van een risico inventarisatie besluiten valbeveiliging verplicht te stellen. Dit is een logische keuze, omdat hoogwerkers specifieke risico’s met zich meebrengen. Met persoonlijke valbeveiliging voorkom je eenvoudig ongelukken.

Collectieve valbeveiliging

Voor grote bouwprojecten is collectieve valbeveiliging belangrijk. Deze maatregelen zorgen voor een veilige werkplek voor iedereen. Denk hierbij aan hekwerken en leuningen langs dakranden of steigers, vangnetten onder werkplekken op hoogte en persoonlijke valbeveiliging voor alle werknemers. Wil je meer advies over collectieve valbeveiliging? Neem contact op met AIC Connect, de specialist in het veilig inrichten van bouwprojecten.

Terrein en veiligheid

Een veilige bouwplaats moet voldoen aan uitgebreide wet- en regelgeving. Door het juiste materieel in te zetten, voorkom je risico’s en creëer je een veilige werkomgeving. Ons assortiment bouwplaatsinrichting biedt alles wat je nodig hebt, van bouwhekken voor duidelijke afrastering tot persoonlijke beschermingsmiddelen, waarschuwingsborden en randbeveiliging. Heb je advies nodig? Neem contact met ons op. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies wat jouw project nodig heeft.